Oppskrift fra «del en grønn oppskrift» 11.mars 2016

Former er enkle å lage, og kan bli velsmakende. Former kan også lett brukes to dager på rad. Her oppskriften på den vegetariske lasagnen som var dagens tema og rett.

Vegetarisk lasagne

Retten består av fire typer fyll. En rød saus, en hvit saus, og to typer forvellede grønnsaker. Disse lages i denne rekkefølgen. Begynn med RØD SAUS, da den skal å koke inn litt, for å få mer smak og fyldigere konsistens.
3 bokser finhakkede hermetiserte tomater, gjerne av typen MUTTI
3 mellomstore sjalottløk, finhakket
2 fedd grovraspet/finhakket hvitløk
2 ts sukker
3 ss basilikum pasta*, eller pesto med høyt basilikum innhold (helst over 30 %)
2 ts paprikapulver ½ – 1 ts chilipulver eller kvernet chiliflak

Ha i litt olivenolje i bunnen av en gryte. Surr sjalottløken og sukkeret på middels varme til blank. Tilsett hvitløk, chili og basilikum pesto. Surr et lite minutt. Tilsett resten. La småkoke uten lokk til du skal ha den i lasagnen.

HVIT SAUS lages slik:
50 g meierismør
1,5 dl hvetemel, siktet
100 g Filadelfia ost, naturell
½ dl gratulert parmesanost
1 fedd raspet hvitløk
1 liter melk

Smelt smøret varsomt i en annen gryte, spe på med litt melk (ca ½-1 dl). Ta gryten av plata og visp inn melet. Spe i resten av melka i etapper. Kok varsomt opp og tilsett Filadelfiaosten. Når den har blandet seg i sausen, tilsett hvitløken. Til slutt rør inn parmesanosten. Ta gryta av plata.

GRØNNSAKER

150 gram kantarell eller aromasopp

100 g persillerot
200 g gulerøtter
150 g fennikel
1 ts timian
1 fedd hvitløk, finraspet
1 ts flytende honning, f.eks. akasiehonning
Salt
Svart pepper
Chili pulver

Del soppen i relativt små biter. Forvell soppen raskt i stekepanne med smør eller olje (kan kuttes om du har teflon). Smak til med salt og svart pepper. Tømmes i en egnet skål så lenge. Del persillerot, fennikel og gulrot i små terninger/korte staver (ca ½ cm). Forvelles raskt i stekepanne sammen med timian. Smak til med salt og chilipulver. Tømmes i egen og egnet skål. Vend inn hvitløken og honningen.

 Legge i lassagneformen (3 liter +) Smør en form (helst ikke teflon om du skal la lasagnen stå litt – den setter smak neste gang du baker kake…) på minst tre liter. Gjerne 7-8 cm eller mer høy, så den ikke koker over i ovnen.

Rekkefølgen av de forskjellige typene fyll finnes det ingen fasit for. Det er vanlig å begynne med hvit saus. Man kan også eksperimentere med forskjellige typer fyll (Jeg vil likevel ikke anbefale kål, brokkoli eller andre kållignende grønnsaker. Husk også å kombinere grønnsaker med omtrent like koketid, ellers blir noe rått mens det andre blir overkokt). Legg så på plater, pass på at du når helt ut til kantene. Jeg anbefaler tynne lasagne plater, no.1. Det finnes også plater av fullkorn. De er selvsagt sunnere, har mer fiber, men jeg har ikke erfaring med dem. Prøv gjerne ut selv.

Videre kan man legge på et lag med rød saus. Lagene er passe når de er mellom ½ og 1 cm tykk. Så legger man plater igjen. Jeg foreslår deretter følgende rekkefølge: sopp, rød saus, grønnsaker og rød saus. Avslutt med plater og hvit saus på toppen. Man kan også ta et lag med fetaost i lake og oliven og lage et lag, om det er plass til det.

Stekes på 200 grader i ca 30 min. For å sjekke om gjennomstekt, stikk forsiktig en bordkniv gjennom hele retten. Det skal ikke være for mye motstand, alt etter hvor «kokt» du liker platene. Gratiner ost og ha på formen ca 10 min før servering. Ta ut og la hvile i noen minutter. Serveres med salat og rundstykker/focaccia. Ufiltrert eplesaft med litt Olden smaksatt med pære utgjør god drikke.

Bon appétit!