Oppskrifter fra «del en grønn oppskrift» 12.nov. 2015

Denne kvelden stod i suppa tegn. Supper fra bunn kan være en enkel, rask, næringsrik og mettende middag. Helt seriøst! Her er de tre suppene vi smakte på og snakket om denne kvelden:

SILKEMYK BLOMKÅL SUPPE
Surr en gul løk og en fedd finhakket/raspet hvitløk i olje til blank.
Tilsett en liter vann og kok opp.
Del en blomkål i dusker.
Skrell 3-4 mellomstore poteter (helst en potet med nøytral og fyldig smak som Beate, Pimpernell e.l.).
Del i store terninger.
Kok alt skikkelig mørt (ca 20 min).
Bruk stavmikser til helt glatt (vent med salt!).
Tilsett evt. mer veske til passe tykkelse.
Avslutt med en spiseskje smør og en klunk matfløte.
Krydre med salt (evt. grønnsaksbuljong) og hvit pepper.
Serveres med en rømmeklatt, garnityr (tørket sopp) og innrørt basilikumpasta eller en bløt pesto (vanlig pesto med ekstra innrørt olje).

VIDARS ROTSUPPE
1 finhakket gul løk og 1 ts tørket timian freses på middels varme i olivenolje til blank.
Stopp opp og innhaler den deilige lukta, men gå endelig ikke bakken 🙂
2 finraspede fedd hvitløk vendes inn i løken/timianen. Unngå at hviltløken brenner seg.
Tilsett 1 liter vann i gryta og kok opp.
Tilsett ca 600 g potet og ca 400 g gulrot ferdigskrelt i grove terninger.
Ha deretter i en halv middels stor søtpotet, samt en halv persillerot (delt på langs) i grove terninger.
Kok grønnsakene godt møre, ta gryta av plata og bruk stavmikser til helt glatt suppe (vent med salt ellers får du lett en «limete» suppe).
Juster evt. med væske til passe konsistens. Den kler å ikke være for tynn.
Ta et raskt oppkok og tilsett en terning grønnsaksbuljong.
Smak til med salt.
Serveres med lett innrørt basilikumpasta (evt.pesto), en klatt med rømme og grove rundstykker. Alternativer til garnityr/pynt på toppen: tørket chili eller rett og slett et dryss med karri.

TACOSUPPE
Surr en løk og en fedd hvitløk i olje til blank.
Tilsett en boks hermetiske tomat (Muttis finhakkede tomater er suverene, sjekk http://www.mutti.no/), en boks chillibønner inkl. lake, samt en boks vann (kan også bruke brune bønner).
Krydres til passe sterk med tacopulver man bruer til tacokjøtt.
Hvis du er litt mer avansert, kan du krydre fra bunnen med chilipulver, koriander og selvfølgelig spisskum. Typisk mengde kan være 2 ts spisskum, 1 ts koriander og en halv ts. chili. Evt. litt salt. Tilpass den som skal spise suppa!
Kokes på svak varme til løken er mør.
Denne oppskriften ganges bare opp til ønsket volum. Fantastisk god og enkel suppe som lett kan lages i store mengder. Ingen skrelling eller andre tidkrevende ting 🙂
En enhet gir ca 1,5 liter suppe og burde holde til 2-3 voksne.
Serveres med Tortilla chips (ved siden av), rømme og evt. Tabasco saus.
Evt. pitabrøt eller nan-brød.

BASILIKUMPASTA
Kokkens ess i erme, og et mer holdbart alternativ til vanlig pesto. Jeg kom på idèen pga nøtteallergi i familien.
Kjør en basilikum plante, ett fedd raspet hvitløk, olivenolje i blender til glatt og konsistens som en tynn grøt. Jeg bruker billig kaldpresset olivenolje fordi jeg er skeptisk til kjemisk utvunnet olivenolje. Tar du hele planten oppi (noen tar bare bladene), må du passe at du kjører blandingen så lenge at det ikke er noen stilkfibre igjen. Det er bokstavelig talt som et «hår i suppen». Den blir litt hvitere når du kjører lenge (oljen blir pisket), men den får sin flotte grønne farge tilbake når den får stå litt.
Tilsett litt salt, og ha i et vanlig glass.
La stå i romtemperatur noen timer (eller natta over hvis du lager på kvelden) med folie over, til smaken får «satt seg».
Har du laget den tilstrekkelig tynn, dannes det en lag med olje øverst. Dette luftforsegler pastaen, slik at den lett kan stå en uke og mer i kjøleskap.
Brukes i supper, på osten eller pålegget, i salaten, i sauser, på pizza. You name it!

www.bama.no er et glimrende nettsted for opplysninger om grønnsaker og frukt, som næringsinnhold, bruk, oppbevaring etc. Anbefales!

Har du en muskatnøtt-rasper hjemme som du nesten aldri bruker? Bruk den til å raspe hvitløk. Får raskt ut smaken av hvitløken og går mye raskere enn hakking, og griser mindre enn presse.